Blog

Google Think 2024: De 5 belangrijkste inzichten voor AI marketing!

Google Think 2024: De 5 belangrijkste inzichten voor AI marketing!

Kunstmatige intelligentie (AI) is een onmisbare kracht! AI marketing helpt je in te spelen op klantverwachtingen en helpt je ook om nieuwe klanten bereiken. Op 19 maart heb ik de webinar Google Think 2024 bijgewoond en in dit blog beschrijf ik de vijf belangrijkste inzichten uit het webinar voor je, die je vervolgens direct zelf kan toepassen.

 1. 5 onderdelen waar AI je als marketeer bij kan ondersteunen
 2. Hoe de 3 principes van AI marketing jou kunnen helpen
 3. Factoren die de aankoopbeslissing van een consument beïnvloeden
 4. Factoren op je website die de aankoopbeslissing van een consument beïnvloeden
 5. Hoe jij een goede AI marketingstrategie kan opzetten

5 onderdelen waar AI je als marketeer bij kan ondersteunen

Tijdens het recente Google Think 2024 webinar op 19 maart 2024, deelde Nina Schick waardevolle inzichten over de toekomst van werk en de rol van AI marketing. Nina Schick is auteur en een keynote speaker met expertise op het gebied van AI. Zij benadrukte dat onze werkmethoden zeker zullen gaan veranderen; bepaalde beroepen zullen helemaal gaan verdwijnen, terwijl er door AI ook weer nieuwe beroepen zullen ontstaan. Volgens Schick ligt de grootste uitdaging niet bij de AI-technologie zelf, maar bij de wijze waarop mensen deze slim inzetten. Het gaat niet om een gevecht tegen AI, maar om het begrijpen van haar potentieel als een instrument dat onze prestaties kan verbeteren, ons werk efficiënter kan maken en innovatie kan stimuleren. De sleutel tot een gezonde toekomst is een goede samenwerking tussen mens en machine, waardoor we met AI marketing in de toekomst nog betere resultaten zullen gaan behalen.

De top vijf onderdelen waar AI je als marketeer bij kan ondersteunen zijn:

 1. Contentcreatie: AI helpt je bij het efficiënt produceren van grote hoeveelheden kwalitatieve content. Door natuurlijke taalverwerking en machine learning kunnen AI-systemen blogs, social media berichten en zelfs videocontent creëren die is afgestemd op je doelgroep, wat je tijd bespaart en de consistentie in communicatie verbetert.
 2. Personalisatie: AI stelt je in staat om content en aanbiedingen op maat te maken voor individuele consumenten op basis van hun gedrag, voorkeuren en eerdere interacties. Dit zorgt voor een meer gepersonaliseerde gebruikerservaring, wat de betrokkenheid en conversieratio’s zal verhogen.
 3. Creativiteit: Door AI-gestuurde tools te gebruiken, kun je unieke en innovatieve content creëren die opvalt. AI kan je bijvoorbeeld helpen bij het genereren van unieke ontwerpen of het voorstellen van creatieve invalshoeken voor je campagnes.
 4. Verbeterde data analyses: AI maakt geavanceerde data-analyse mogelijk, waardoor je diepgaande inzichten kan verkrijgen over markttrends, klantgedrag en campagneprestaties. Deze analyses helpen je bij het nemen van onderbouwde beslissingen, het optimaliseren van je marketingstrategieën en het verbeteren van je ROI.
 5. Automatiseren van bedrijfsprocessen: AI-technologieën kunnen routinematige marketingtaken, zoals e-mailcampagnes, klantsegmentatie en advertentieplaatsing, automatiseren. Dit stelt je in staat om efficiënter te werken, sneller te reageren op veranderingen en meer tijd te besteden aan strategische planning en creatieve taken.

Hoe de 3 principes van AI marketing jou kunnen helpen

“Laat Google AI voor je werken!” Dit was de boodschap van Gopi Kallayil tijdens het webinar. Hij is auteur en Google AI evangelist. Hij vertelde over de 3 principes van AI marketing die jij direct kan toepassen:

 1. Daag jezelf uit: Accepteer en omarm AI-technologie als een belangrijk onderdeel van je marketingstrategie. Door AI te integreren in verschillende facetten van je marketing, van data-analyse tot klantinteracties, kun je efficiënter en effectiever werken. Het actief verkennen van AI-mogelijkheden stelt je in staat om innovatief te blijven, de concurrentie voor te blijven en betere resultaten te behalen.
 2. Wees eerlijk over AI-gebruik: Transparantie in het gebruik van AI marketing bouwt vertrouwen op bij klanten. Communiceer hoe en waarom AI wordt ingezet, vooral als het gaat om persoonlijke data en personalisatie. Dit zorgt niet alleen voor naleving van de regelgeving, maar versterkt ook de relatie met je klant door ethisch en verantwoord gebruik van technologie.
 3. Kies de goede partners om mee samen te werken: De keuze voor partners die AI op een ethische en effectieve manier gebruiken, is cruciaal. Samenwerken met bedrijven die AI-technologieën ontwikkelen en implementeren met aandacht voor privacy, beveiliging en maatschappelijke impact, helpt je bij het waarborgen van kwaliteit en betrouwbaarheid. Dit versterkt niet alleen je marketingefficiëntie maar draagt ook bij aan een positief merkimago en klantvertrouwen.

Welke factoren beïnvloeden de aankoopbeslissing van een consument?

Emily Allen en Tamara Bos doen voor Google al vele jaren onderzoek naar consumentengedrag. In het rapport “Marketing in the Messy Middle” hebben zij onder andere geanalyseerd welke factoren de aankoopbeslissing van een consument beïnvloeden. Zo blijkt uit het rapport bijvoorbeeld dat de prijs van een product en de korting op een product voor maar 30 procent invloed heeft op de aankoopbeslissing van een consument. Andere factoren zoals merkidentiteit, levertijd en recensies zijn veel belangrijker en beïnvloeden voor maar liefst 70 procent de aankoopbeslissing van een consument.

factoren die aankoopbeslissing consument beïnvloeden

Welke factoren op je website beïnvloeden de aankoopbeslissing van een consument?

Daarnaast hebben Emily Allen en Tamara Bos in het rapport ook in kaart gebracht welke factoren op een website de aankoopbeslissing van een consument beïnvloeden:

1. Search: De zoekfunctie op een website speelt een cruciale rol in de gebruikerservaring door bezoekers snel en efficiënt naar je producten of informatie te leiden die ze zoeken. Een intuïtieve en effectieve zoekfunctie vermindert frustraties en draagt bij aan een positieve perceptie van je merk, wat de kans op een aankoop vergroot. Als consumenten gemakkelijk vinden wat ze nodig hebben, zijn ze eerder geneigd om tot een aankoop over te gaan.

2. Content: Met kwalitatieve en relevante content op je website informeer en overtuig je potentiële klanten doordat je hen waardevolle informatie aanbiedt over producten of diensten. Goed uitgewerkte content die aansluit bij de behoeften en vragen van je doelgroep kan het vertrouwen in je merk versterken en de consument door de aankoopbeslissingsfase leiden. Dit aspect is vooral belangrijk in het opbouwen van een relatie met je bezoeker, wat essentieel is voor conversie.

3. Points of sale: De beschikbaarheid en zichtbaarheid van verkooppunten (zowel fysiek als online) op een website zijn bepalend voor het gemak waarmee een consument een aankoop kan voltooien. Duidelijk aangegeven verkooppunten, inclusief gedetailleerde informatie over hoe en waar producten gekocht kunnen worden, minimaliseren de inspanning die een consument moet doen om tot een aankoop over te gaan. Dit verhoogt niet alleen de kans op onmiddellijke aankopen, maar verbetert ook je algehele klanttevredenheid doordat je een soepele aankoopervaring aanbiedt.

websitefactoren die aankoopgedrag beïnvloeden

Hoe zet je een goede AI-marketingstrategie op?

Als laatste onderdeel van het webinar Google Think 2024 beschreef Amelie Nivart hoe je een goede AI-marketingstrategie op kan zetten. Amelie Nivart is als Performance Specialist Manager werkzaam bij Google en gaf de volgende tips:

 1. Begin met een duidelijke basis: Voordat je AI-technologieën gaat integreren, is het cruciaal om een duidelijke basis te leggen met betrekking tot bedrijfsdoelen, doelgroepen en de huidige marketingstrategie. Een goed begrip van deze elementen zorgt ervoor dat de inzet van AI marketing daadwerkelijk bijdraagt aan het versterken van je marketing, het verbeteren van de klantbeleving en het stimuleren van groei.
 2. Integreer AI-technologieën: Snelheid is essentieel in het digitale tijdperk. Integreer daarom snel AI-technologieën om te profiteren van voordelen zoals efficiëntieverbeteringen, betere klantinzichten en geautomatiseerde personalisatie. Een snelle implementatie van geïntegreerde AI-oplossingen stelt je in staat om direct te concurreren op snel veranderende markten, je klantervaring te verbeteren en real-time besluitvorming te ondersteunen.
 3. Experimenteer met je AI-campagnes: Testen moet een prioriteit zijn bij de implementatie van AI in marketingstrategieën. Door continu te experimenteren en de resultaten van AI-gestuurde campagnes en initiatieven te evalueren, kun je de effectiviteit van verschillende benaderingen vaststellen en optimaliseren.
 4. Ontdek custom AI’s: Het verkennen van op maat gemaakte AI-oplossingen biedt je de mogelijkheid om unieke uitdagingen aan te pakken en je te onderscheiden van de concurrentie. Custom AI’s kunnen specifiek worden ontworpen om te voldoen aan de unieke behoeften en doelstellingen van je merk, waardoor je innovatieve oplossingen kan aanbieden die niet beschikbaar zijn via standaard AI-tools.

Conclusie

Het bijwonen van de Google Think 2024 webinar was voor mij een interessante ervaring. Ik heb er waardevolle inzichten opgedaan die perfect aansluiten bij mijn huidige afstudeerproject voor Avancé Communicatie. We zijn bij Avancé met betrekking tot de nieuwe website actief bezig met het experimenteren met AI, en ik zie dat we de drie principes van AI-marketing al steeds beter implementeren. Op het gebied van contentcreatie en creativiteit maken we steeds grotere stappen. Zo heb ik zelf een custom GPT ontwikkeld die mij ondersteunt bij het schrijven van blogs. Dit is een handig hulpmiddel maar om de content echt helpful te laten zijn, is het wel belangrijk dat ik zelf mijn eigen ervaringen en mening beschrijf.

Onze aanpak bij Avancé bewijst dat een creatieve inzet van AI ons niet alleen helpt om te innoveren, maar ook om onze marketingstrategieën effectief te versterken. Heb jij hulp nodig bij je AI marketing? Wij helpen je graag!


Jarno ter Maat

Over Jarno ter Maat

Jarno is afstudeerstagiair Digital Marketing bij Avancé.

Deel en inspireer anderen