Blog

Ik wil mijn YouTube kanaal optimaliseren! Maar hoe?

Ik wil mijn YouTube kanaal optimaliseren! Maar hoe?

Video’s trekken onze aandacht. Het kijken van filmpjes via YouTube is nog steeds razend populair. Bovendien zijn video’s voor organisaties een goede manier om informatie en content te delen met het publiek. Maar dan wil je natuurlijk wel dat jouw content gevonden wordt. Er zijn namelijk steeds meer gebruikers en video’s, dus het is belangrijk om ook te werken aan een goede vindbaarheid op YouTube. Maar hoe pak je dat aan? Avancé deelt graag tips om ook je YouTube kanaal te optimaliseren voor SEO!

Heb je al een YouTube merkkanaal aangemaakt? Goedzo! Nog niet? Doe dat dan eerst. Zo kun je jouw merk beter positioneren dan wanneer je plaatst vanaf een persoonlijk account. Daarna ga je aan de slag met het inrichten van je kanaal. Stel je logo in als profielfoto, kies een sterke headerfoto en vul alle relevante informatie over jouw bedrijf in. Geef vooral ook een goede omschrijving bij de “Over mij” pagina. En vergeet daarin niet om relevante zoekwoorden op te nemen! Net als bij SEO optimalisatie voor Google, is het gebruik van zoekwoorden ook belangrijk om hoog in YouTube te komen. Tot slot kun je een link vanaf je website naar het kanaal plaatsen om er meer bekendheid aan te geven.

Nu je YouTube kanaal goed ingericht is, kom je bij het deel waar het allemaal om gaat: je video’s. Ga je video’s uploaden? Vergeet dan zeker de volgende punten niet!

De titel is één van de eerste dingen die een kijker te zien krijgt. Het is belangrijk bij het bepalen of iemand de video gaat kijken of niet. Een goede titel voldoet aan een paar eisen. Zo vertelt het waar de video over gaat, nodigt het uit om te klikken, en bevat het relevante zoekwoorden. Net als bij SEO voor websites plaats je de zoekwoorden bij voorkeur vooraan in de titel.

Dit geldt ook voor de omschrijving van de video. Hierin vertel je wat er in de video aan bod komt. Probeer hier de aandacht te trekken, als een soort teaser, en nog niet alle inhoud weg te geven. Gebruik net als in de titel jouw zoekwoorden, het liefst in het begin van je stuk tekst. En gebruik interne links. Verwijs bijvoorbeeld door naar je website en naar andere video’s van jouw kanaal.

Naast de titel en omschrijving is de thumbnail een belangrijke plaats om de aandacht van de bezoeker te pakken. De thumbnail is de afbeelding die YouTube toont in de zoekresultaten. Mede op basis hiervan besluiten mensen om naar jouw video te kijken. Zorg er dus voor dat de afbeelding lekker opvalt en dat hij samenvat wat er in de video te zien is.

Tags zijn zoekwoorden die omschrijven waar de video over gaat. Het zijn een soort labeltjes die je aan de “achterkant” van je video hangt. Hierdoor kan YouTube de inhoud categoriseren zonder naar de titel of beschrijving te kijken. Het voordeel van YouTube tags? Deze etiketjes vergroten de zichtbaarheid van je video en daardoor ook het bereik ervan.

Een ondertiteling is om meerdere redenen erg handig. Als je in de gesproken versie verschillende zoekwoorden gebruikt, komen deze logischerwijs ook terug in de ondertiteling. En deze leest YouTube weer uit. Bovendien kan de video ook zonder geluid afgespeeld worden en kunnen slechthorenden hem zo toch begrijpen. De ondertiteling kun je automatisch door Google laten doen, maar de ervaring leert dat deze lang niet perfect is. Check deze dan dus goed. Of kies ervoor om de vertaling zelf te doen, dan weet je zeker dat het goed gebeurt!

Dit is misschien een open deur, maar de kwaliteit van je video is belangrijk. Zorg er tijdens het opnemen voor dat er geen slordigheden inzitten. En upload je video in hoge definitie. Ook niet onbelangrijk: stimuleer interactie met je kijker. Vraag aan het einde van de video op een leuke manier om likes, reacties en spoor mensen aan om te abonneren.

Ga jij aan de slag met YouTube SEO voor jouw kanaal? Maar weet je niet helemaal hoe je het aanpakt? Neem dan gerust contact op met Avancé, we helpen je graag!

Deel en inspireer anderen