Blog

Webshop laten maken met iDeal? Dit gaat er veranderen.

Webshop laten maken met iDeal? Dit gaat er veranderen.

Koop je veel online? Of laat je je webshop maken met Ideal?  Waarschijnlijk gebruik je dan iDeal wekelijks en misschien wel dagelijks. Al bijna 20 jaar is deze online betaalmethode mateloos populair onder miljoenen Nederlanders. Vanaf april gaat het er echter anders uitzien.


Historie en de omvang van iDeal

iDEAL is een online betaalsysteem dat in 2005 in Nederland werd gelanceerd. Het is ontwikkeld om online betalen makkelijker en sneller te maken, door een directe verbinding te leggen tussen de bankrekening van de koper en de verkoper of dienstverlener online. Het idee voor iDEAL kwam van Currence, een organisatie opgericht door een aantal grote Nederlandse banken om samen betaaloplossingen te ontwikkelen.

Vanaf het begin was iDEAL bedoeld om een veilige, snelle en gemakkelijke manier van online betalen te bieden. Het systeem gebruikt de bestaande online bankieren systemen van banken, waardoor betalingen direct en gegarandeerd bij de ontvanger komen. Hierdoor werd iDEAL snel populair bij zowel winkelend publiek als bedrijven in Nederland. Daarnaast zijn er ook veel mensen die hun webshop laten maken met iDeal.


Het geheim van het succes van iDeal

iDEAL is populair geworden omdat het mensen toestaat om te betalen via hun eigen bank. Dit betekent dat je geen nieuw account hoeft aan te maken om iDEAL te gebruiken; je logt gewoon in bij je bank en bevestigt de betaling. Dit voelt veilig en vertrouwd.

Door de jaren heen is iDEAL meegegroeid met nieuwe technologieën die mensen nodig hebben. Zo heeft de komst van mobiel bankieren ervoor gezorgd dat betalen met iDEAL nog makkelijker en sneller gaat. Ook kun je met iDEAL nu bij webshops in het buitenland betalen, wat het nog handiger maakt voor Nederlandse gebruikers.

Dankzij voortdurende vernieuwingen en het streven naar gebruiksgemak, snelheid en veiligheid is iDEAL de meest gebruikte manier geworden om online te betalen in Nederland. Met plannen voor nog meer verbeteringen en nieuwe functies, blijft iDEAL zich ontwikkelen om aan de wensen van consumenten te voldoen.

webshop laten maken met ideal

Hoeveel betalingen worden er per dag gedaan via iDeal?

Het aantal betalingen met iDEAL is de laatste jaren flink toegenomen, vooral omdat meer mensen online gaan winkelen en het makkelijk vinden om digitaal te betalen. Om een idee te geven: in 2020 werden er via iDEAL meer dan 890 miljoen betalingen gedaan. Omdat steeds meer mensen iDEAL gebruiken voor verschillende soorten betalingen, is het aantal betalingen per jaar waarschijnlijk alleen maar gegroeid. Als je dit omrekent naar een dagelijks gemiddelde voor 2020, kom je uit op meer dan 2 miljoen betalingen per dag. Niet gek dus dat steeds meer mensen hun webshop laten maken met iDeal.


Bestellen en betalen wordt vanaf april nóg makkelijker met iDeal  

iDEAL, een veelgebruikte betaalmethode voor online winkelen, betaalverzoeken en zelfs huis-aan-huis collectes, gaat binnenkort veranderen om het betalen en bestellen makkelijker te maken. Vanaf april komen er nieuwe functies bij.

Een grote verandering is dat er een nieuwe betaalpagina komt, plus een persoonlijk iDEAL-profiel waarin je eigen gegevens zoals je bezorgadres bewaard kunnen worden. Dit maakt het kopen sneller omdat je niet steeds opnieuw je adres hoeft in te voeren. Er komt ook een nieuwe betaaloptie bij: je kunt nu ook betalen door een QR-code te scannen. Hierdoor hoef je niet meer naar de website van je bank te gaan om te betalen, wat alles sneller en makkelijker maakt.


Innovaties bij iDeal  

Wat betreft toekomstige ontwikkelingen, heeft iDEAL plannen aangekondigd om het scala aan betaalmogelijkheden uit te breiden. Dit omvat opties zoals betalen op een later moment of het instellen van terugkerende betalingen. Bovendien is er een naamsverandering op komst: in 2025 zal iDEAL overgaan naar de nieuwe naam ‘Wero’. Deze stap maakt deel uit van een bredere strategie om de betaalservice niet alleen binnen Nederland maar ook op internationaal niveau, vooral in Europa, verder te promoten en te integreren.

Moet ik mij als webshop eigenaar zorgen maken en overgaan tot actie?

De meerderheid van de online winkels maakt gebruik van een Payment Service Provider (PSP), zoals Mollie, Buckaroo of Smart Pay. Deze providers zorgen ervoor dat betalingen vlot worden verwerkt en dat de technische systemen naar behoren functioneren. Bij Avancé integreren we dergelijke PSP’s in onze webshops. Als je hebt gekozen voor ons WordPress-updateabonnement nemen wij alle zorgen omtrent deze updates uit handen. Mocht je webshop niet door Avancé zijn ontwikkeld, zorg er dan voor dat jouw webontwikkelaar de WordPress website bijwerkt.

Wil je meer weten over een webshop laten maken met iDeal? Wij helpen je graag!

Esther Hofmans

Over Esther Hofmans

Esther werkt bij Avancé als marketing- en communicatiedirecteur.

Deel en inspireer anderen