Blog
Rebranding gone wrong (deel 2): waarom SEO migratie zo belangrijk is

Deze week is de nieuwe merknaam gelanceerd van de twee fuserende telecombedrijven T-mobile en Tele2: zij gaan samen verder onder de naam ‘Odido’. Een fusie waar veel klanten bij betrokken zijn, want alleen al T-mobile heeft 8 miljoen klanten in Nederland. Een mooi voorbeeld van rebranding op Nederlandse bodem!
Bij een fusie hoort een nieuwe website. Dit kan positieve veranderingen voor een bedrijf meebrengen. Maar sla daarbij een gedegen SEO migratie van je website niet over. Want dat kan het tegenovergestelde effect hebben. Een duidelijk voorbeeld van wat er kan gebeuren zie je bij de overgang van deze twee telecombedrijven naar Odido. Waar de fysieke winkels al omgebouwd waren in de nieuwe stijl, kreeg je in de zoekresultaten in Google als resultaat een Poolse supermarkt in Den Haag met de naam Odido, inclusief adres- en contactgegevens.
Hoe kan dit en vooral hoe voorkom je dit? Belangrijk om te weten is dat het hier om een complexe migratie gaat. Het ging namelijk niet alleen om een naamsverandering, maar ook om een samensmelting van twee merken. Zoekmachines als Google hebben tijd nodig om dit op te pakken en te verwerken in de index en zoekresultatenpagina. Toch kun je met de nodigde aandacht voor SEO migratie dit soort situaties voorkomen. We leggen je graag uit hoe!
Wat is SEO migratie?
SEO migratie is een proces waarbij een website wordt verplaatst, bijgewerkt of herontworpen, met als doel de zoekmachineoptimalisatie (SEO) prestaties te behouden of te verbeteren. Het is een belangrijke stap voor bedrijven die hun website willen vernieuwen, van domein willen veranderen, de URL-structuur willen wijzigen, of andere belangrijke wijzigingen willen aanbrengen die de zoekresultaten kunnen beïnvloeden.
Tijdens een SEO migratie moeten zorgvuldige stappen worden gezet om ervoor te zorgen dat de zoekmachines de nieuwe website correct begrijpen en indexeren, zodat de organische zoekresultaten niet worden geschaad. Deze stappen zijn bijvoorbeeld het omleiden van oude URL’s naar nieuwe, relevante URL’s, het behouden van belangrijke zoekwoorden en inhoud, het updaten van interne en externe links, het verbeteren van de laadtijd van de website en het controleren van de algehele gebruikerservaring.
Waarom is SEO migratie belangrijk?
Een SEO migratie is essentieel omdat het ervoor zorgt dat een website, zelfs na belangrijke veranderingen, zijn zichtbaarheid in zoekmachines behoudt of verbetert. Dit helpt bij het aantrekken van meer organisch verkeer en het behouden van online prestaties. Het voorkomt dat de inspanningen op het gebied van zoekmachineoptimalisatie verloren gaan bij het updaten of verplaatsen van een website.
Redenen voor een website migratie
Naast een fusie of rebranding zoals bij Odido, zijn er andere redenen om een website migratie te laten uitvoeren:
- Herontwerp en vernieuwing: wanneer een website verouderd is en niet langer voldoet aan de moderne design- en functionaliteitseisen, kan een migratie nodig zijn om een frisse en gebruiksvriendelijke ervaring te bieden aan bezoekers.
- Domeinverandering: bij het wijzigen van het domein van een website om welke reden dan ook, is een migratie nodig om de nieuwe domeinnaam te implementeren.
- Platformovergang: het veranderen van het content management systeem (CMS) of het hostingplatform kan de prestaties en beveiliging van een website verbeteren, wat een een goede reden is voor een migratie.
- Verbeterde SEO: om de SEO-prestaties te verbeteren, kan een migratie nodig zijn om URL-structuren te optimaliseren, metagegevens bij te werken en content te herschrijven voor betere zoekmachine zichtbaarheid.
- Verbeterde beveiliging: Als de huidige website kwetsbaar is voor beveiligingsproblemen, kan een migratie naar een veiliger platform of hostingomgeving noodzakelijk zijn.
Elke website migratie moet zorgvuldig worden gepland en uitgevoerd worden om ervoor te zorgen dat SEO-waarde behouden blijft en de gebruikerservaring wordt verbeterd.
Hoe werkt een SEO migratie?
SEO migratie is een complex proces dat zorgvuldige planning en uitvoering vereist. Belangrijk is om duidelijke doel te stellen en een migratieplan te maken voor domeinverandering, URL-structuur en inhoud. Ook een analyse van de huidige website om waardevolle pagina’s, zoekwoorden, backlinks en technische problemen te identificeren, is nodig. Bewaar waardevolle inhoud zoals pagina’s, blogposts, afbeeldingen en media en zet deze over. Controleer en update interne en externe links naar de nieuwe website en monitor de prestaties van de website na de migratie met tools zoals Google Analytics. Tenslotte is het belangrijk om de situatie nauwlettend te volgen in geval van problemen zoals verbroken koppelingen of verlies van verkeer.
Wij helpen je graag!
Een succesvolle SEO migratie heeft zorgvuldigheid en aandacht voor detail nodig om de impact op de zoekmachine resultaten te minimaliseren en de gebruikerservaring te verbeteren. Onze SEO-specialisten, webontwikkelaars en contentmarkerteers staan graag voor je klaar om ervoor te zorgen dat je website na de migratie beter presteert dan voorheen en geen waardevolle SEO-waarde verliest.