Blog

UX Design gaat niet alleen over smaak: Ontdek de Laws of UX

UX Design gaat niet alleen over smaak: Ontdek de Laws of UX

Vandaag neem ik jullie mee in de fascinerende wereld van User Experience (UX), waar beslissingen nooit lukraak zijn – ze zijn gebaseerd op bewezen principes die verder gaan dan persoonlijke voorkeur. Als full service agency zijn we voortdurend bezig met UX Design en de manieren waarop we hier waarde aan kunnen toevoegen.

Waarom UX-principes belangrijker zijn dan smaak

We hebben het allemaal weleens gehoord: “Ik weet niet veel van kunst, maar ik weet wat ik mooi vind.” Dat is prima als je een schilderij voor boven je bank kiest, maar als het gaat om effectief webdesign, spelen de ‘Laws of UX’ een cruciale rol. Deze principes helpen ons ontwerpen te creëren die niet alleen mooi, maar ook functioneel zijn.

Een van mijn favoriete voorbeelden is de ‘Law of Proximity’. Simpel gezegd, objecten die dicht bij elkaar staan worden door gebruikers als gerelateerd gezien. Dit lijkt voor de hand liggend, maar je zou verbaasd zijn hoe vaak dit principe wordt genegeerd. Ik herinner me een project waarbij de klant aandrong op het spreiden van contactinformatie over de hele homepage. Het resultaat? Gebruikers vonden het verwarrend en dachten dat de site verschillende bedrijven representeerde!

Hoe LinkedIn het goed doet

Neem nu LinkedIn. Ze hebben de kunst van UX tot in de puntjes geperfectioneerd met een eenvoudige strategie: eerst aanmelden, daarna pas meer informatie vragen. Deze aanpak is een schoolvoorbeeld van slim design, waarbij nieuwe gebruikers niet overweldigd worden door een lange lijst van invulvelden. LinkedIn’s aanpak zorgt ervoor dat je als gebruiker niet meteen een hele levensloop hoeft in te vullen voordat je aan de slag kunt. Slim, nietwaar?

UX formulier design

Miller’s Law: Het Geheim van Intuïtieve Navigatie in UX Design

Een krachtig principe in UX-design is Miller’s Law, een essentiële wet in UX design die stelt dat de gemiddelde persoon ongeveer 7 (plus of min 2) items tegelijk in het werkgeheugen kan houden. Dit principe is cruciaal wanneer we nadenken over hoe we informatie presenteren op gebruikersinterfaces. Een fantastisch voorbeeld van hoe dit in de praktijk wordt gebracht, is de manier waarop Apple zijn iPhone-instellingen menu organiseert. In plaats van gebruikers te overweldigen met eindeloze opties, groepeert Apple gerelateerde instellingen in begrijpelijke clusters van 5 tot 9 items. Hierdoor is het veel eenvoudiger voor gebruikers om snel de instelling te vinden die ze nodig hebben zonder zich overbelast te voelen. Dit toont aan hoe effectief het is om complexe informatie te vereenvoudigen en te structureren, waardoor de gebruikerservaring enorm verbetert.

De Law of Similarity: Consistentie in UX Design

De ‘Law of Similarity’ is een ander fundamenteel UX-principe dat stelt dat de menselijke ogen gelijksoortige elementen in een ontwerp als één geheel zien, zelfs als deze elementen fysiek gescheiden zijn. Opnieuw is Coolblue een treffend voorbeeld van hoe effectief dit principe kan zijn. Wanneer je producten zoekt op hun website, wordt elk item weergegeven in een kader met dezelfde vorm en grootte, wat bijdraagt aan een gestroomlijnde visuele ervaring. Belangrijke tekst zoals ‘Coolblue’s keuze’ of ‘Aanbieding’ valt op en onderscheidt zich van andere kaarten, wat de navigatie en interactie vereenvoudigt. Deze consistentie in het design maakt de UX niet alleen duidelijk, maar ook tijdbesparend en comfortabel voor de gebruiker.

UX design bij Coolblue

Parkinson’s Law: Tijdmanagement in Projecten

Parkinson’s Law is een interessant fenomeen dat we vaak in projectmanagement zien, maar het heeft ook implicaties in UX-design. Deze wet stelt dat een taak zich uitbreidt om de beschikbare tijd volledig te vullen. Het is een belangrijke herinnering voor ons allemaal dat zonder duidelijke deadlines en efficiënt tijdbeheer, projecten en taken de neiging hebben om langer te duren dan noodzakelijk. In het ontwerpproces kan het bewust zijn van Parkinson’s Law ons helpen strakkere deadlines te stellen en sneller tot beslissingen te komen, wat de efficiëntie ten goede komt en vertragingen voorkomt.

Belangrijke lessen, je User Experience laten testen door een baby

Geloof me, het pad naar UX-verlichting is bezaaid met fouten. Vroeg in mijn carrière ontwierp ik een website waarin de belangrijkste call-to-action knop zo klein was dat je bijna een vergrootglas nodig had om erop te klikken. Een klassiek voorbeeld van het negeren van Fitts’s Law, die stelt dat de tijd om naar een doel te bewegen toeneemt naarmate het doel kleiner en verder weg is. Gelukkig zijn dit soort blunders geweldige leermomenten. Ik zeg wel eens gekscherend tegen mijn vrouw, ik kan het beter even laten testen door Julie, onze dochter. Het klinkt misschien grappig, maar er zit een kern van waarheid in.

Baby’s hebben de natuurlijke neiging om aangetrokken te worden door objecten die visueel opvallen en gemakkelijk te bedienen zijn. Neem bijvoorbeeld een PlayStation-controller die in een kast ligt. Als een baby deze ziet, zal hij of zij waarschijnlijk direct naar de kleurrijke knoppen toe trekken en erop drukken. Dit instinctieve gedrag laat zien hoe intuïtief en toegankelijk een design is. Als zelfs een baby op ontdekkingstocht gaat met je product en interactie kan hebben zonder enige uitleg, dan weet je dat je UX-design op de goede weg is. Dit leuke feitje benadrukt het belang van het creëren van ontwerpen die voor iedereen gemakkelijk te begrijpen en te gebruiken zijn, ongeacht hun leeftijd of technische vaardigheden.

Conclusie: UX Design is meer dan wat het oog ziet

Als je ooit gedacht hebt dat design gewoon een kwestie van smaak is, hoop ik dat deze blog je perspectief een beetje heeft verschoven. Goed design is gebaseerd op begrip van menselijk gedrag, en de ‘Laws of UX’ zijn onze beste tools om dat te begrijpen. Ben je benieuwd naar alle Laws of UX? Check ze hier: https://lawsofux.com/

Benieuwd wat Avancé voor jou kan betekenen? (p.s. dit is het 8ste kopje, maar hoop wel dat je er nog bent 😉)   

Heb je zelf ervaringen met geweldig of juist verschrikkelijk design? Ik hoor graag van je! Laat je gegevens achter of neem contact op met ons bij Avancé om te zien hoe wij je kunnen helpen jouw digitale uitdagingen aan te gaan.

    Michel van Linschooten

    Over Michel van Linschooten

    Michel werkt als operationeel directeur bij Avancé

    Deel en inspireer anderen